Školení III. třídy

VÝŽIVA, PITNÝ REŽIM

 

VÝŽIVA, PITNÝ REŽIM
 
Základní živiny: sacharidy, tuky, bílkoviny + vláknina + vitamíny + minerály + voda
-          Pozor!! Stravování dětí ovlivňují návyky rodičů
-          V jídelníčku nejdříve omezit velmi nezdravé a nahradit výživnějším (bůček vyměnit za šunku od kosti)
-          Příjem v poměru: 60-30-10 (cukry-tuky-bílkoviny)
 
Bílkoviny: tvořené AK (20, 11 neesenciálních), hlavní strukturní část buněk, tvorba svalů a vnitřních orgánů, tréninkem zvýšená potřeba, příjem 3x denně v hlavních jídlech, obsažené v mase, mléčných výrobcích, BCAA + glutamin (stavební složka sliznic – při nedostatku tělo bere zde a snižuje se imunita), nedostatek – porucha tvorby kostí, kloubů a šlach,
Sacharidy: cukry a škroby, jednoduché a složené, pohotový zdroj energie, svalový a jaterní glykogen, zdroj: brambory, obiloviny, ovoce
Tuky: estery vyšších mastných kyselin a glycerolu, tělo ukládá tuk jako triglyceridy a podkožní tuk, cholesterol HDL/LDL, zásobní látka – zdroj energie při dlouhotrvající zátěži, nezbytnou složkou buněčných membrán a nervových vláken, hlavní zdroj energie (až 70%), rozpustné vitamíny – vstřebávají se díky tukům, izolant – podkožní tuk,  živočišné a rostlinné, velmi malý přísun podporuje paradoxně tvorbu podkožního tuku z cukrů
Vitamíny: rozpustné v tucích a vodě, katalyzátory chemických reakcí – koenzymy
Minerály: důležité pro normální buněčné funkce, př.: Fe v hemoglobinu a myoglobinu, jód ve slinivce břišní, Ca a P v kostech a zubech, svalový stah, Na a K v/vně buňky, ATP
Voda. 60% celkové hmotnosti, udržování správného pH, odvod tepla při zátěži, intra a extracelulární kapalina, hlavní objemová složka krve
27.9.2017