Zajímavosti

Úvodní strana / Metodické materiály / Zajímavosti / Správná výživa pro sportovce

Správná výživa pro sportovce

 

 CMA, Referat Wissenschafts-PR, Bonn, Deutschland

Motto:Chyby ve výživě mohou být vyloučeny cílenou přestavbou jídelníčku

 

Správná výživa pro sportovce

Přiměřená dodávka jídla a pití má jeden z rozhodujících podílů na sportovní výkonnosti.

Přesto z neznalosti se stále ještě někteří sportovci stravovacími chybami připravují o

zasloužené úspěchy podmíněné mnohatýdenní přípravou. Právě amatérští sportovci dost často

zanedbávají správnou výživu.

Proč je nutná přiměřená výživa? Možnými následky nevhodného způsobu stravování a pití

tekutin jsou předčasná únava, poruchy koncentrace a koordinace i svalové křeče a trávicí

potíže. Cílem přiměřené sportovní výživy je uvedené potíže co možná nejvíce omezit, zvýšit

výkonnostní úroveň a všeobecně dosáhnout lepšího celkového stavu.

Výchozí stav problematiky

Nejen výkonnostní, ale i mnozí amatérští sportovci doplňují mikronutrienty, jako vitaminy,

minerální látky a stopové prvky. Někteří dodatečně doplňují i makronutrienty, např. ve formě

energetických tyčinek nebo bílkovinných nápojů. Neuvážené doplňování má ovšem také

rizika. Dlouhodobý nadměrný příjem jedné minerální látky (monosubstituce) vyvolává

nerovnováhu (dysbalanci), která může např. zhoršovat vstřebávání jiného minerálu.

Speciální sportovní výživa a přípravky jsou pro amatérské sportovce při přiměřené výživě

zbytečné.

Co je přiměřená výživa?

Správná základní výživa amatérského sportovce odpovídá všeobecným doporučením

odborných lékařských společností. S plnohodnotnou, vyváženou smíšenou stravou je

zásobení těla všemi důležitými živinami bohatě zajištěno. Také spotřeba amatérských

sportovců může být takto plně pokryta. Přesto se i zdravotně uvědomělí sportovci často

nestravují optimálně a právě cílené změny stravovacího režimu pomáhají odstranit nejdůležitější chyby ve výživě.

Kromě základní výživy se rozlišují tři další fáze sportovní výživy, které umožňují

optimální přizpůsobení na současný stav.

Předstartovní fáze

V této fázi musí být doplněny zásoby energie, vitaminů a minerálních látek. V poslední době

jsou mezi sportovci oblíbeny v předvečer závodu bramborové a těstovinové „párty“ k

doplnění zásob cukrů. Poslední hlavní jídlo, bohaté na cukry a chudé na tuky, má být požito

asi 3 hodiny před startem. Krátce před začátkem soutěže je vhodné vypít asi 0,5 l nápoje

bohatého na cukry a elektrolyty (remineralizační nápoj). Tato tzv. hyperhydratace (zavodnění)

je vhodná obzvláště při delších aktivitách, aby omezilo předčasné přehřátí těla (hypertermie).

Doporučují se např. střiky z ovocných šťav v poměru 1:1 až 3:1 (voda až 3 díly na 1 díl

šťávy). Pokud není zevní teplota příliš vysoká, je možné rozmíchat v tekutině 1-2 lžíce

rozdrcených ovesných vloček pro zvýšené doplňování energetických zásob.

Závodní fáze

Podle délky trvání a intenzity zátěže mohou být během soutěže požívána drobná jídla (müsli

tyčinky, rozmixované ovesné vločky), vhodné jsou také různé druhy ovoce jako jablka nebo

hrušky. Při intenzívní zátěži je třeba vypít každých 15 minut 250 ml vhodné tekutiny. Při

očekávaném kratším závodě nebo při vysokých teplotách zevního prostředí má přednost

vyrovnání ztrát tekutin. K tomu se hodí minerální vody bohaté na minerální látky nebo

rozředěné ovocnými nebo zeleninovými šťávami v poměru od 1:1 do 3:1. Tělo ale ztrácí

nejen tekutiny a energii. Jedním litrem potu se mimo jiných látek vyloučí asi 10 ug jodu a

proto je důležité požívat k pokrytí spotřeby jódu mléko a mléčné výrobky, jódovanou

kuchyňskou sůl a také masné a pekárenské výrobky, které obsahují jód. Hořčík – nejen

ochrana proti svalovým křečím Kdo často a intenzívně sportuje, zná narušení nočního klidu

náhlým probuzením, když dostane křeče. Jejich příčinou může být nedostatek hořčíku. Ten,

kdo se mnoho potí, ztrácí také hořčík. Amatérští sportovci mohou nejjednodušeji předejít

nedostatku hořčíku přiměřenou výživou. Doporučují se potraviny nebo minerální vody, které

mají vysoký obsah hořčíku a vápníku, např. mléko a mléčné výrobky nebo plnozrnné pečivo.

Tímto způsobem jsou dodány oba minerály, potřebné pro sportovce, ve vhodném poměru.

Obsah hořčíku se dá dále zlepšit přídavkem mléčného cukru (laktosy). Ten zvyšuje

propustnost sliznice tenkého střeva, takže se vstřebá více vápníku i hořčíku. Laktosa je

přirozeně obsažena v mléce a mléčných výrobcích, může být ale také dodatečně přidávána ve

formě prášku (až 3 lžíce denně) do nápojů a jídel.

Žádné pokusy!

Před sportovními aktivitami a při nich se doporučuje požívat jen ty potraviny, které sportovec

předem vyzkoušel v tréninku a ověřil si, že je dobře snáší.

vypětí potřebuje tělo regenerační fázi-musí se zotavit. Příslušné časové období je závislé na

druhu a trvání zátěže. Během regenerace se musí obnovit a dodatečně přestavět svalová

vlákna; k tomu jsou zapotřebí bílkoviny. Zvýšený přívod bílkovin není u amatérských

sportovců pravidlem, musí ale dávat pozor na biologickou hodnotu bílkovin; obsah

aminokyselin by měl být pokud možno optimálně sestaven. Toho se snadno dosáhne

kombinací rostlinných a živočišných výrobků,

loupačku se tvarohem, omeleta s brambory nebo čočka s masem

trénink bez přiměřené pravidelné regenerace je jednou z nejčastějších sportovních

Sportovní výkonnost je snižována nedostatečnou regenerací a celý organizmus se nachází v

katabolickém (odbourávacím) stavu. Tím je namáhán imunitní systém, který potřebuje

obzvláštní péči - vyváženou potravu a ostatek tekutin. Ke správné regeneraci a podpoře

imunitního systému náleží také dodávka odpovídajících vitaminů. Jako sportovní vitaminy se

onačují vitamin C a vitaminy B.komplexu.

Vitaminy B-komplexu – aktivátory sportovce

Vitaminy thiamin-B1, riboflavin-B2, pyridoxin-B6 a kobalamin-B12 se podílejí na látkové

výměně. Tak thiamin pomáhá při získávání energie odbouráváním cukrů, riboflavin je

odpovědný za uvolňování energie z bílkovin, cukrů a tuků, pyridoxin je nezbytný pro

metabolizmus bílkovin a tím také pro tvorbu svalové hmoty. Vitamin B12 se účastní tvorby

červených krvinek, které jsou velmi důležité pro přenos kyslíku a tím pro sportovní

výkonnost. Pro sportovce mají vitaminy B-komplexu vysokou hodnotu. Již jejich mírný

nedostatek může způsobit svalovou slabost, poruchy rovnováhy, únavnost a snížení

výkonnosti. Proto se musí při denním příjmu potravy a tekutin myslet na bohaté zásobení

všemi těmito vitaminy. Dobrými zdroji jsou např.

drůbeží maso i zelená listová zelenina.

Vitamin C – kyselý balíček síly

celozrnné pekárenské výrobky,vepřové a

Vitamin C (kyselina askorbová) je nutný pro svou velmi důležitou roli v látkové výměně.

Jeho nedostatek se u sportovce přímo projevuje: je např. brzo unavený, cítí se malátný,

dochází ke snížení výkonnosti. Tomu se dá předejít přiměřenou výživou. Vitamin C je

obsažen v mnoha potravinách; bohaté na něj jsou např.

fenykl a rybíz.

paprika, červené zelí, brokolice,

Také tuky jsou plnohodnotné

Tuky a oleje jsou důležité nejen pro zásobování těla vitaminy rozpustnými v tucích. Mnohé v

nich obsažení mastné kyseliny mají důležitou funkci. Polynenasycené mastné kyseliny např.

podporují imunitu. Jako vždy je třeba mít správnou směs: podle nových doporučení odborníků

má být poměr kyseliny linolové (omega-6-mastná kyselina) k alfa-linolenové kyselině

(omega-3-mastná kyselina) ve výživě asi 5:1. Spektrum mastných kyselin v řepkovém oleji

takřka ideálně odpovídá tomuto doporučení.

Udělejte si směs!

Správně se sportovně stravovat znamená vytvořit svému tělu optimální předpoklady pro

vrcholové výkony a pokud možno rychle nahradit spotřebované látky.

Kdo denně volí převážně potraviny bohaté na živiny, jako čerstvé ovoce a zeleninu,

celozrnné výrobky, brambory, nízkotučné mléko a mléčné výrobky, doplněné masem,

rybami a vejci, je na správné cestě.

Plnohodnotná a vyvážená smíšená strava je rozmanitá a dobře chutná. Má ještě další

přednost: dají se tak ušetřit peníze za speciální preparáty pro sportovní výživu.

 Sportovní výživa nemá nic společného s askezí.

 

 

 

 správná výživa pro sportovce

27.9.2017